Què fem

MARGES acompanyem professionals i organitzacions que busquen incorporar o reforçar l’orientació comunitària als projectes i serveis i, de manera transversal, a tot el seu model d’atenció i al conjunt de l’organització.

SERVEIS

Oferim serveis de consultoria, formació i recerca en l’àmbit de l’acció comunitària:

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Acompanyament a organitzacions

Oferim suport a administracions locals, tercer sector, sector privat i ESS, equipaments i associacions ciutadanes en processos de canvi comunitari orientats a reforçar l’acció comunitària a les accions i serveis que desenvolupen, i al seu model d’atenció a les persones i comunitats.

Acompanyem en l’anàlisi del nivell de maduresa comunitària; generem espais de reflexió i debat que permetin a les persones de l’organització compartir les seves visions sobre l’acció comunitària i identificar l’horitzó de canvi desitjat; dissenyem formacions que contribueixen a reforçar els coneixements i adquirir noves eines per a la pràctica comunitària; orientem en la identificació dels aspectes de l’organització que faciliten o dificulten la realització dels encàrrecs comunitaris; ajudem al desplegament dels nous models d’atenció comunitaris; i donem suport metodològic en el disseny, la realització i l’avaluació de projectes, processos i serveis amb orientació comunitària.

Supervisió comunitària

Duem a terme processos de supervisió professional en l’àmbit de la pràctica comunitària, tant de forma puntual com més continuada en el temps. La supervisió s’orienta a l’acompanyament d’equips tècnics a partir de les seves necessitats professionals per a l’impuls i el desenvolupament de nous abordatges comunitaris.

La supervisió també està indicada per a les figures de direcció i coordinació que busquen un espai on poder revisar i enfortir el seu rol de lideratge comunitari als seus equips.

La supervisió comunitària té un doble enfocament:

  • La revisió de la pràctica professional per enfortir la vessant comunitària dels processos d’acompanyament a les persones i comunitats (tensions ètiques, llenguatges i marcs compartits, eines i metodologies, gestió del canvi comunitari).
  • L’acompanyament a l’organització en la definició de la seva estratègia comunitària i el replantejament del seu model d’atenció, amb l’objectiu de transitar cap a un model més comunitari.

Formació

Impartim cursos i tallers en treball comunitari i acció comunitària inclusiva.

Aquestes formacions s’adrecen a equips professionals i a persones voluntàries i activistes d’entitats ciutadanes. Tenen per objectiu:

  1. Aportar claredat i compartir un mateix marc conceptual i llenguatge entorn de la pràctica comunitària.
  2. Donar eines i estratègies metodològiques per enfortir la pràctica comunitària als diferents espais d’acció i d’intervenció professional (a l’atenció directa, al treball amb grups, al treball en xarxa, als espais interns d’equip, etc.).
  3. Generar espais de reflexió i intercanvi dins l’equip que ajudin a connectar amb la motivació pel treball comunitari, compartir aprenentatges i bones pràctiques entre iguals i identificar elements palanca i frens en l’impuls comunitari.

Les nostres formacions combinen explicacions conceptuals amb la realització d’activitats pràctiques en grups. Es presenten experiències comunitàries i es faciliten materials i recursos per aprofundir en els continguts tractats.
També duem a terme activitats de divulgació-formació sobre acció comunitària en format seminari, ponència o col·loqui.

Recerca

Realitzem recerques aplicades entorn de l’acció comunitària, amb l’objectiu de sistematitzar i aprendre de la pràctica i generar nous marcs de referència i models d’intervenció.

Aquests projectes d’investigació permeten vincular recerca i acció, i contribuïm així a generar incidència en la pràctica professional i en la realitat social sobre la qual actuem. També dissenyem guies, manuals i altres materials enfocats a orientar la promoció i la pràctica comunitària des d’organitzacions i àmbits diversos.

Disseny de polítiques

Donem suport tècnic en el disseny i la implementació de polítiques públiques, projectes i serveis, des de la perspectiva comunitària i inclusiva: impuls i diagnòstic compartit, facilitació d’espais d’anàlisi i reflexió conjunta, acompanyament a processos de planificació estratègica i disseny d’actuacions, suport en el desplegament d’estratègies i projectes específics, acompanyament al canvi comunitari, i avaluació. Acompanyem en el desplegament de tots els moments d’aquest procés, o bé en una fase concreta en la qual es requereixi suport extern.